Cada vegada són més freqüents les onades de calor en el nostre territori, i en conseqüència les complicacions associades a aquestes altes temperatures. De ben segur que vosaltres mateixos noteu els efectes que provoquen aquestes elevacions al vostre cos, però us heu preguntat mai com afecta a les vostres mascotes?
Avui us informarem sobre una complicació mèdica greu que pot tenir lloc durant aquests períodes de calor intensa: el cop de calor.
Com lluiten contra la calor les nostres mascotes?
Els animals de companyia no suen com nosaltres per a compensar les altes temperatures tret d’una lleu suor plantar. En canvi, per a assegurar un bon manteniment de la temperatura corporal, redueixen la seva activitat durant les hores més caloroses del dia, mengen menys i es passen el temps buscant els llocs més frescos de la casa.
A més, poden panteixar. Aquesta respiració, més forta i ràpida que la habitual, permet que es produeixi una certa evaporació a través de les vies aèries que refresca el cos. Sumat a això, es produeix un efecte radiador a través de la llengua, per això l’eixamplen i la treuen més per a assegurar major eficiència. Hem de tenir en compte però, que als gats els costa molt i a aquells animals que siguin braquicèfals (cap rodó i morro pla) també. Per a compensar aquesta carència, els gats es llepen per dipositar saliva sobre el seu pèl fent cert efecte “suor” , doncs a l’evaporar-se refreda la seva superfície corporal.Amb aquests sistemes els animals procuren mantenir la seva temperatura corporal més baixa a l’ambiental, però quan es supera aquesta temperatura, la temperatura corporal augmenta fins a superar l’adequada, fet que pot conduir a patir problemes en els òrgans interns i a la fallida orgànica.
Com podem prevenir el cop de calor?
La millor eina per evitar el cop de calor i les seves complicacions és la prevenció, així que seguidament us mencionem algunes recomanacions per a evitar-lo:
Ser conscients de les circumstàncies del nostre animal: les races braquicèfales, els pacients amb problemes cardíacs o respiratoris, el cadells, els pacient geriàtrics i aquells animals amb sobrepès i obesitat, tindran major facilitat a patir un cop de calor. Tanmateix, algunes aus, els rosegadors i els conills no suporten bé les temperatures superiors als 30ºC, així que hem d’evitar exposar les gàbies directament al sol. En aquests casos, haurem d’extremar encara més la prevenció.
Hem de procurar un lloc adequat per les nostres mascotes, proporcionant-los un ambient fresc, ja sigui amb ventiladors o aire condicionat. En cas d’animals de gàbia, podem posar casetes que aïllin de la calor o ampolles amb aigua refrigerada o congelada al costat de la gàbia. A les aus se’ls pot facilitar una banyereta o vaporitzar-las amb aigua per a que es puguin refrescar i netejar el plomatge. Mai hem de deixar l’animal tancat en un cotxe o confinat en un lloc sense ventilació, doncs es pot produir un efecte forn que pot ser devastador. També els hem de facilitar accés a aigua fresca i neta tot el dia i especialment assegurar una bona hidratació durant els viatges. I fins i tot els podem recompensar amb fruita fresca i algun gelat de fruita.És molt important evitar totes aquelles situacions que puguin suposar un augment de la temperatura corporal, com pot ser l’estrès o l’exercici intens, sobretot a les hores centrals. I hem de facilitar totes aquelles conductes o sistemes del que disposen els nostres animals per combatre la calor, és per això que s’ha d’evitar l’ús de morrions que impedeixen el panteix.
En cas de que la prevenció falli, ens hem de fixar en com es troba el nostre animal i detectar aquells signes que puguin ser indicatius de que s’està produint un cop de calor.
Com podem reconèixer un cop de calor?
Els signes que podem observar son els següents:
– Boca oberta i augment de la freqüència respiratòria (panteix).
– Coloració de la llengua vermell intens.
– Desorientació i/o debilitat.
– Vòmits.
– Tremolors, convulsions, pèrdua de consciencia.
Com hem d’actuar en cas de cop de calor?
Primer de tot cal traslladar a l’animal a un lloc fresc i a l’ombra i si es troba nerviós, procurar tranquil•litzar-lo.
Llavors cal aplicar fred per abaixar la temperatura corporal, ja sigui amb un bany d’aigua fresca (no massa freda per evitar xoc tèrmic) o en potes, axil•les, coll i engonals (zones lliure de pèl).
És recomanable controlar la temperatura, tenint en compte que la temperatura corporal normal en gossos i gats es troba entre els 38 i 39ºC.
Tant si aconseguim estabilitzar a l’animal com si no, cal traslladar-lo al veterinari més proper per valorar el grau d’afecció així com les possibles complicacions posteriors, doncs un cop superat el cop de calor encara poden aparèixer lesions secundàries greus.
Tot i que durant el mes d’Agost reduïm l’horari d’atenció, a Vovet disposeu de serveis d’urgències telefòniques, així que en cas de sospita de cop de calor, no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres.
Esperem que amb aquesta informació pugueu passar tots plegats un estiu sense ensurts!