Els riscos de la xocolata

Com és tradició per questes dates, a moltes cases no hi falta una bona mona de Pasqua. I com no, ben farcida amb onraments de xocolata per a tenir contents als més llaminers de la casa. La xocolata és un dolç molt apreciat per la majoria, i les nostres mascotes no en son una excepció. Però cal anar amb compte, doncs la xocolata té un component que pot causar efectes molt negatius en els nostres animals.

 

feb5e7b1ecf726b0e3fc7fd102e64554

La xocolata i el cacau contenen teobromina, un component que presenta activitat a nivells del sistema nerviós central, dels aparells cardiovascular, renal, i dels músculs esquelètic i llis. Específicament la teobromina és un vasodilatador coronari, un relaxant muscular llis, un diürètic i estimulant cardíac. És per tots aquests efectes, que la intoxicació amb xocolata produeix vòmits, diarrea, panteixos, inquietud, taquicàrdia (augment de la freqüència cardíaca), atàxia (incoordinació de moviments), tremolors musculars, hiperactivitat o abatiment, incontinència urinària, augment de la diüresi (orina més quantitat), arribant fins i tot a provocar un col·lapse múltiple que pot portar a la mort de l’animal.

La principal complicació d’aquesta intoxicació rau en el fet que el fetge de les nostres mascotes triga molt temps en eliminar aquesta substància, i aquesta roman en el torrent sanguini entre 14 i 20 hores i torna a ell a través de les parets de l’estómac. Això vol dir que si sovint el nostre gat o gos menja xocolata, encara que sigui en petites quantitats, la teobromina es va acumulant al seu organisme i al no ésser capaç d’eliminar-la pot acabar arribant al nivell de toxicitat que en provoca la seva intoxicació i desencadena els símptomes abans esmentats.

A més, hem de tenir especial cura amb aquells pacients amb problemes de salut, especialment aquells que pateixen d’epilèpsia, doncs són més susceptibles a la teobromina, la qual pot ocasionar una major freqüència i gravetat d’atacs epilèptics.

Els símptomes d’intoxicació apareixen de quatre a cinc hores després d’haver ingerit la xocolata i la presentació dels trastorns motors són de mal pronòstic. La quantitat i qualitat de la xocolata ingerida determinarà la gravetat de la intoxicació, essent més perillosa la xocolata negra i el cacau pur en pols, doncs contenen una major quantitat de teobromina.

 

 

fons-blanc--marro--xocolata--els-objectes_3301130

Si sospitem que el nostre gos o gat ha consumit cacau o xocolata cal que anem urgentment a la clínica, doncs necessitarà atenció veterinària sense demora. No hi ha cap antídot eficaç contra la teobromina, essent l’únic tractament possible el simptomatològic i de manteniment. El millor que podem fer és evitar-ne el consum.

Així que res de mones per als nostres animals aquesta setmana santa!