La leishmaniosi és una malaltia complexa, transmesa per la picada d’un mosquit anomenat Flebotom, que en picar inocula un paràsit a la sang de l’hoste posant en risc la seva salut.
La distribució d’aquesta malaltia és molt àmplia, essent el nostre país un dels més afectats.
Pot afectar tant persones com animals, però la leishmaniosi no ens la poden contagiar els nostres gossos directament pel fet de conviure amb ells. El contagi sempre es produeix mitjançant la picada d’un flebotom.
Cada dia es diagnostiquen nombrosos casos nous de leishmaniosi. Aquesta malaltia és crònica, incurable i afecta gairebé la totalitat dels sistemes corporals, com el sistema renal, cardíac, respiratori, el múscul esquelètic i a més, genera problemes cutanis.
Els problemes cutanis solen ser la principal raó per la qual la majoria dels propietaris de mascotes es decideixen a consultar amb el seu veterinari, però és de lluny la cara menys agressiva de la malaltia.
Com puc saber si el meu animal pateix leishmaniosi? Tot i que hi ha casos on la simptomatologia clínica és molt evident, la única forma de saber si el nostre gos està afectat per aquest paràsit és mitjançant proves laboratorials. Per fer-les només és necessari treure una petita mostra de sang. Aquestes proves es poden realitzar a la clínica i és important fer-les quan hi ha qualsevol sospita d’infecció, tot i que encara que no hi hagi sospita, els anàlisis rutinaris són de gran ajuda per a la prevenció donada l’alta incidència de la malaltia en el nostre país.
Què puc fer si el meu animal està infectat? Si bé és cert que la leishmaniosi no té cura, si es pot tractar per tal d’oferir una bona qualitat de vida als pacients afectats. Depenent del grau d’afecció de l’organisme i l’estat general que presenti el pacient, es planteja el protocol farmacològic que més escaigui i es complementa amb una dieta de suport. Els tractaments combinats són els que a la llarga han demostrar major eficàcia.
Hem de ser conscients que es tracta de teràpies llargues, i que hi ha la possibilitat de que el nostre gos hagi de prendre medicació de forma periòdica de per vida.
Però el que és realment important és la prevenció.
Com puc evitar que el meu gos s’infecti? Avui dia disposem d’una àmplia gama de fàrmacs, inclosa una vacuna, que ens permet tenir estratègies de control i prevenció d’aquesta malaltia i volem ressaltar aquest fet per que la clau està en la PREVENCIÓ (recordeu que no te cura!!).
És amb l’arribada del bon temps que hi ha més flebotoms. La utilització de collarets i pipetes que continguin agents repel·lents han demostrat ser una bona línia de defensa. A més, en els últims anys han aparegut productes estimulants del sistema immunitari (tant xarop com pastilla) així com una vacuna, posant al nostre abast la possibilitat de reduir els casos de leishmaniosi.
Aquí us oferim un petit recull de consells pràctics per a la prevenció de la leishmaniosi:
- Evitar el passeig per zones amb altes poblacions de mosquits (aigües lentes o estancades) i durant les hores crepusculars (alba i crepuscle).
- Aplicació periòdica de pipetes o collarets repel·lents pel flebotoms durant els períodes de major incidència (del març al novembre).
- Suplementació amb estimulants immunitaris o vacuna.
- Anàlisi rutinaris de sang.
I recordeu que prevenir sempre és millor que curar, i davant dels primers signes o qualsevol sospita pregunteu al vostre veterinari.