L’anestèsia

Avui us volem informar sobre l’anestèsia, per tal que conegueu una mica millor en què consisteix el procediment, per què és necessari i quins aventatges i riscos té. Si ho prefereiu, teniu la versió descarregable aquí.

 

Per què s’ha d’anestesiar el seu animal?

Primer de tot volem aclarir dos conceptes diferents.

Per una banda el seu animal pot necessitar una sedació, el que aconseguim amb aquest procediment és calmar o relaxar l’animal a través de l’administració de fàrmacs. La sedació no acostuma a buscar una inconsciència completa del pacient.

En canvi la finalitat de l’anestesia és aconseguir l’anul·lació total o parcial de la sensibilitat, amb o sense pèrdua de consciència i la immobilització total del animal, obtinguda gràcies a l’administració de fàrmacs anestèsics i gasos inhaladors. Per aconseguir una anestèsia general s’acostuma a començar amb una sedació prèvia.

Tant l’anestèsia com al sedació, són procediments necessaris per a poder dur a terme procediments quirúrgics simples o complexes amb major seguretat i eficàcia.

 

Tindrà dolor el meu animal?

Mitjançant l’administració associada de medicaments analgèsics,  assegurem evitar qualsevol patiment del seu animal.

 

Quins riscos comporta una sedació o una anestèsia?

Qualsevol acte mèdic, inclús conduit amb competència i respectant els coneixements científics actuals, comporten un risc.

Aquest risc depenen tant de l’estat de salut del seu animal com el procés mèdic/quirúrgic pel qual és processa l’anestèsia o sedació.

Aquest risc es classifica de l’1(lleu) al 5 (risc molt elevat).

Durant l’anestèsia general o sedació així com amb una anestèsia local poden sorgir complicacions i imprevistos que poden posar en risc la vida del seu animal.

Per exemple: Una parada cardiorespiratòria o una reacció al·lèrgica a un fàrmac o excipient sense que hi hagi negligència per part del equip mèdic. La existència d’aquest riscos ha de ser entesa i acceptada per vostès.

 

Recomanacions

Abans de l’anestèsia programada:

  • És recomanable fer una analítica prèvia a l’animal per intentar reduir els riscos de l’anestèsia, així com un electrocardiograma.
  • Dejú de sòlids: En el cas dels gossos s’ha de realitzar dotze hores abans del procés. mentre que en el cas dels gats amb 6 hora és suficient.
  • Eliminar la ingestió de líquids unes 4-6 hores abans del procediment.

 (Fent el dejú evitem possibles vòmits que ens puguin provocar una pneumònia ,pot arribar a ser perillós per la vida del seu animal)

 

Després de la sedació/anestèsia:

  • És possible que el seu animal presenti zones del seu cos rasurades.
  • És possible que el seu animal durant uns dies després de l’anestèsia presenti tos. Això és degut al tub endotraqueal que fem servir a l’hora d’intubar-los per procedir amb l’anestèsia inhalatòria.
  • És recomanable que quan torneu a casa col·loqueu l’animal en un lloc tranquil, sense gaire soroll ni llum i en una zona temperada.
  • L’animal podrà tornar a beure aigua i a menjar d’acord amb les pautes que el veterinari us recomani.

 

Esperem que aquesta informació us hagi estat d’utilitat, i davant qualsevol pregunta, no dubten en consultar al vostre veterinari.