Recomanacions per a pacients geriàtrics

L’envelliment no és una malaltia, sinó la culminació o l’esgotament de certs processos biològics finits, com la vida mateixa. La disminució en la capacitat de resposta és el denominador comú: manca la capacitat de resposta en la regeneració cel·lular (incloent el sistema immunitari), en l’equilibri del cartílag, i en general en la major part dels sistemes orgànics responsables del manteniment de l’activitat.

L’envelliment és independent de l’edat cronològica, però sol coincidir que tots els efectes perjudicials del mateix comencen a passar amb el pas dels anys, tenint així una relació directament proporcional, és a dir, a major temps transcorregut (anys) més complicacions metabòliques, enzimàtiques i estructurals .
Un pacient geriàtric és doncs aquell individu que per acció del temps (edat) comença a perdre força, resistència, velocitat de reacció, agudesa visual i/o acústica i tota la seva estructura òssia i cartilaginosa comença a ser fràgil i poc elàstica, la pell comença a ser flàccida i resseca. És per tot això que és en aquesta etapa on hi ha major susceptibilitat de patir processos crònics i devastadors com la insuficiència renal i la més àmplia gamma de tumors.

La influència del medi ambient i la forma de vida que ha tingut la mascota té una relació directa en l’aparició de certs processos. Una millor qualitat de vida comporta una reducció dels efectes adversos dels factors mediambientals, però no del procés d’envelliment en si. La conjunció de factors mediambientals i senescents que poden actuar en el procés de l’envelliment condiciona l’extrema complexitat i irreversibilitat d’aquest.

En aquesta taula us mostrem una aproximació en edat a gossos i gats geriàtrics

Canins races petites (<10 kg) 11,48 ± 1,85 anys
Canins races mitjanes (10–25 kg) 10,90 ± 1,56 anys
Canins races grans (25–45 kg) 8,85 ± 1,38 anys
Canins races gegants   (> 45 kg) 7,46 ± 1,94 anys
Felins 11,88 ± 1,94 anys

 

En animals geriàtrics es fa necessari el desenvolupament de programes preventius que millorin la qualitat dels factors mediambientals, per fer d’aquest procés natural una etapa menys aguda i agressiva en la vida de la mascota. És per això que fem una sèrie de recomanacions:

 

PLA GERIÀTRIC VOVET

  • Vacunació anual
  • Desparasitació interna (2 cops/any)
  • Analítica sanguínia bàsica i control de la funció tiroïdal
  • Urianàlisi
  • Radiografia toràcica
  • Preu especial en les consultes veterinàries
  • 5% descompte en alimentació fisiològica adaptada

 

veteConsulteu preus a la clínica, i recordeu, un bon control del pacient pal·lia els efectes del temps i ens ajuda a que tingui una vida més sana.