Com mantenir una boca sana

A diferencia de les persones, els gossos no tenen tanta tendència a desenvolupar càries, però això no vol dir que no haguem de tenir present la salut dental com part d’una vida sana per a les nostres mascotes. Els principals problemes que patiran els nostres animals són el mal alè, la placa dental i la tosca, problemes que podem evitar amb una bona higiene dental. Aquest manteniment depèn de nosaltres, doncs ni gossos ni gats poden raspallar-se les dents per si sols. A continuació us expliquem com els podeu ajudar.

Què són la placa i la tosca?

El menjar que ingereixen els animals es va acumulant entre les dents i al voltant de les genives. Aquests dipòsits esdevenen un lloc ideal per al creixement de bactèries, que en acumular-se van produint una capa blanquinosa que anomenem placa dental. Si aquesta placa no s’elimina, amb el pas del temps es va calcificant per efecte dels minerals que hi ha presents a la saliva, s’endureix i acaba formant la tosca. Aquesta anirà degradant paulatinament la geniva, fins el punt que pot arribar a provocar la pèrdua de la dent. A més, la tosca pot causar mal alè, problemes d’alimentació i fins i tot infeccions que poden suposar el risc de patiment de problemes cardíacs, hepàtics o renals.

Molts gossos ja mostren signes de problemes dentals a partir dels tres anys d’edat, essent la placa un dels primers símptomes que delaten una higiene bucal inadequada. Si a més es tracta de races amb predisposició a patir aquests problemes, com són les races petites o braquicèfales, aquests problemes poden aparèixer a edats més tempranes. Cal actuar abans que això passi!

Stockvault - Geoffrey WhitewayCom puc contribuir a una bona higiene dental?

La principal eina per combatre la placa i la tosca és el raspallat dental. Tot i que inicialment pugui semblar difícil, amb una bona tècnica i amb pràctica el raspallat pot esdevenir part de la rutina. És millor acostumar al nostre animal des de petit, buscant un ambient propici a que col·labori amb nosaltres, com seria després d’una sessió de joc o d’haver fet un bon passeig, per tal d’aconseguir una actitud més calmada. Per fer l’ambient més tranquil, els parlarem de forma pausada i l’anirem premiant a mesura que ho vagi fent millor i toleri cada cop més el raspallat. Es pot començar amb un raspall sense pasta o amb el dit, passant-lo per les dents en sessions curtes (s’ha d’evitar que l’animal es senti incòmode o irritat), i anar incrementant el temps de raspallat a mesura que l’animal s’hi vagi acostumant. Un cop l’animal percebi la neteja bucal com quelcom normal, s’ha de ser constant i mantenir la costum de raspallar-los almenys de forma setmanal.


Quins productes he d’escollir?

És important escollir productes específics per animals. D’una banda es recomanen raspalls amb un capçal proporcional a la cavitat oral de l’animal, format per filaments suaus, rectes i d’extrems arrodonits. Per l’altra, és vital emprar una pasta dentífrica específica per a gossos i gats, doncs les convencionals d’ús humà contenen compostos que poden ser perjudicials i tòxics per a als animals, com sals, bicarbonats i fluor. Aquest últim pot causar problemes digestius greus, com sialorrea (baveig), dolor abdominal, vòmits i diarrea.


I si el raspallat no és una opció?

En el mercat existeixen altres productes complementaris per a la higiene dental, com son llaminadures específiques, esprais, col·lutoris, i fins i tot joguines de cautxú natural o niló que fan un petit massatge a les genives mentre el gos les rosega.  Hem de procurar que siguin joguines específiques i amb la duresa adequada per evitar traumatismes dentals. Aquests estris, junt amb els premis o llaminadures dentals, poden ser un bon substitutiu dels premis que donem habitualment, que en molts casos poden ser contribuïdors de la placa i la tosca. S’ha de tenir en compte però, que aquests productes són complementaris a una bona higiene dental, i que s’han d’emprar de la forma que indica el fabricant i ser constants en l’administració.

Una altra recomanació és administrar aliment sec, doncs les boles de pinso fan un efecte mecànic de fregament en ser mastegades que ajuda a prevenir la formació de placa bacteriana i la tosca. A més, l’aliment sec té menor tendència a acumular-se entre els espais interdentals. Cal tenir en compte, però, que l’administració de pinso sec no és mai un substitutiu d’una bona higiene dental, i que la clau de l’èxit rau en fer ús de tots els consells abans esmentats de forma adequada i rutinària.

StockSnap - Marcin Milewski

I si res de tot això funciona?

Si per la raó que sigui cap d’aquestes tècniques funciona: ja sigui per una mala tècnica de raspallat, mals hàbits alimentaris, inconstància, o que ens hem adonat tard que el nostre animal té problemes dentals, cal visitar al veterinari, qui segurament procedirà amb una higiene dental professional que s’ha de realitzar sota anestèsia.

Per evitar que això passi i endur-nos un ensurt, és important revisar periòdicament la boca del nostre animal, i consultar a un professional en cas de detectar qualsevol d’aquests signes:

 • Mal alè accentuat
 • Dificultat a l’hora de menjar o mastegar (canvi d‘hàbits)
 • Rascat compulsiu de la part baixa de la cara (llavis)
 • Salivació excessiva (sialorrea)
 • Alteració dental: descoloració, dents trencats, torçats o pèrdua dental.
 • Alteracions gingivals: envermelliment, inflamació, zones doloroses o sagnat.
 • Incrustacions de tosca o presència elevada de placa dental.
 • Masses o pòlips dins la boca.

Resumint, és aconsellable:

 • Revisar la dentició de la nostra mascota de forma periòdica i a poder ser fer una revisió al veterinari almenys un cop l’any.
 • Raspallar cada setmana les dents amb raspall i dentífric específics (mai de persones doncs pot resultat tòxic!).
 • Administrar dieta seca, perquè contribueix a una millor salut dental.
 • Complementar la higiene dental amb premis i joguines específiques.
 • Acostumar al nostre animal des de petit i ser constants en els pautes higièniques per assegurar uns millors resultats.

Recordeu com d’important és la prevenció, doncs mantenint una bona salut buco-dental de les vostres mascotes podreu retardar (i en alguns casos fins i tot evitar) la necessitat de realitzar una neteja professional.

És per això que a VOVET iniciem la campanya d’higiene dental amb importants descomptes.

Campanya dental VOVET: revisió bucal gratuïta i 25% de descompte en la neteja dental professional fins el 31 d’octubre de 2019.

Contacta’ns per a demanar més informació!!